דילוג לתוכן

רוצה להשתחרר ממעצר עד תום ההליכים – כיצד לעשות זאת?

שתף:

מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית החורטת על דגלה את כיבוד ושמירת זכויות אזרחיה. לכן, החוק הפלילי במדינת ישראל קובע את הכלל הידוע, כי כל אדם הוא חף מפשע, עד אשר תוכח אשמתו.

ראשית דבר, מה זה מעצר עד תום ההליכים?

מעצר עד תום ההליכים, משמעו מעצר של אדם אשר נגדו הוגש כתב אישום, אך טרם הוכחה אשמתו. וזאת, עד לתום ניהול המשפט נגדו.

עם זאת, ניהול משפט נגד נאשם יכול לארוך זמן רב מאוד. לכן, מעצר עד תום ההליכים מוגבל לתקופה של עד 9 חודשים. לאחר חלוף תקופה זו, בית המשפט יכול להאריך את המעצר לתקופה נוספת, במידת הצורך.

מעצר עד תום ההליכים זהו צעד קיצוני אשר יינקט במקרים חריגים

מעצר עד תום ההליכים מהווה פגיעה קשה וארוכת טווח בחירות האזרח ובחופש תנועתו. לכן, בתי המשפט לא ממהרים לנקוט בצעד קיצוני זה ולשלול את חירותו של אזרח שטרם הורשע בדין.

הבעייתיות שקיימת במעצר עד תום ההליכים, מעמידה לרשות עורך הדין כלים רבים באמצעותם ניתן להקל את תנאי המעצר, ואף לבטלם לחלוטין.

קביעת מעצר עד תום ההליכים – כיצד ניתן להשפיע על החלטת בית המשפט?

בבואו להחליט בעניין מעצר עד תום ההליכים, בית המשפט נדרש לאזן בין שיקולים שונים: מצד אחד, עומדת זכות הנאשם לחירות כל עוד לא הוכחה אשמתו. מצד שני, עומדת החובה לשמירה על שלום הציבור מפני סכנה אשר ייתכן ונשקפת מנאשם מסוים, וכן החובה להבטיח כי המשפט יתנהל כשורה.

על מנת לבצע את האיזון בין האינטרסים השונים, בית המשפט ידרוש את קיומם של שני תנאים בסיסיים:

  • התביעה הצליחה להוכיח כי יש צורך בביצוע המעצר עד תום ההליכים – התביעה תידרש להוכיח כי יש חשש שהנאשם ינסה לשבש את הליכי המשפט או שינסה להימלט, או שנשקפת ממנו סכנה לשלום הציבור.
  • בית המשפט סבור כי מהות העבירות מצדיקה זאת, וכי בידי התביעה תיק ראיות "מוצק" אשר יש בו פוטנציאל להביא להרשעה.

עורך הדין מטעם הנאשם, יכול להיעזר בכלים רבים ומגוונים על מנת להביא לפסיקת בית המשפט כי אין צורך במעצר עד תום ההליכים. למשל, עורך הדין יכול להביא ראיות להיותו של הנאשם אדם נורמטיבי ולא מסוכן, כגון חוו"ד של פסיכולוג או גיליון המעיד על אי-קיומן של עבירות קודמות.

במידה ובית המשפט בכל זאת השתכנע כי התנאים הנ"ל מתקיימים, הסנגור עדיין יכול לשפר משמעותית את התנאים שייקבעו למעצר.

קביעת תנאי המעצר – כיצד ניתן להטיב את תנאי המעצר

  • לנאשם ניתנת ההזדמנות לשאת דברים ולפנות אל השופט. בעזרת סנגור מיומן אשר יידע להתנהל במעמד זה, הזדמנות זאת יכולה לשפר משמעותית את התנאים שייקבעו למעצר.
  • בקשה לחלופת מעצר ראויה – פעמים רבות ניתן לאפשר את השמתו של הנאשם במעצר בית במקום במעצר רגיל. הסניגור יכול להביא ראיות שונות לכך שהנאשם מתאים לתנאי מעצר מקלים. בנוסף, הסניגור יכול לבקש מבית המשפט להורות על עריכת תסקיר הנאשם, אשר יבחן את נסיבותיו האישיות של הנאשם, סביבתו, חבריו ומשפחתו. לעיתים, תידרש ערובה כספית לצורך השמה במעצר בית.
  • עו"ד פלילי טוב יידע לנקוט גם בדרכים יצירתיות על מנת להטיב את תנאי המעצר של מרשו. לדוגמא, במקרים מסוימים בהם מעורבת התמכרות מסוימת, ניתן להפנות את הנאשם למרכז גמילה כחלק מהתנאים להשמתו במעצר בית.

לסיכום, מעצר עד תום ההליכים יכול להיות מגביל עד כדי שיתוק מוחלט של שגרת החיים. עם זאת, על ידי פעולה נכונה, ניתן להשיג תנאים מיטביים אשר יאפשרו לנאשם להמשיך ולקיים שגרת חיים נורמאלית, עד כמה שניתן תחת הנסיבות.

לשם כך, מומלץ לשכור את שירותיו של עו"ד פלילי מנוסה, אשר יידע להשתמש בכל הכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר עבור לקוחו.

משרד עו"ד אורית חיון הינו בעל ניסיון עתיר בהטבת תנאי מעצר עד תום ההליכים ואף בשחרור מוחלט מן המעצר. במידה ונעצרתם, פנו אלינו ונשמח לסייע.