לא אחת אנו שומעים בתקשורת על חייל שנעצר לחקירה במצ"ח. אם בגין עריקות או בגין עבירות של שימוש בסמים, ואף פרשות מצערות של פליטת כדור או התעללות בחבר לפלוגה.
מעצר חיילים במהלך השירות הצבאי אינו דבר נדיר, ויכול לקרות לכל אחד
תקופת השירות הצבאי יכולה להיות תקופה מהנה ומרגשת, אך היא יכולה לכלול גם חוויות קשות. זו תקופה עדינה: מצד אחד, הנערים והנערות עודם צעירים, ומצד שני, מוטלת עליהם אחריות כבדה לצד התמודדות עם סיטואציות קשות ומורכבות.
במצב זה, מקרים של הסתבכות פלילית של חיילים איננה דבר כה נדיר, ועלולה לקרות גם ל"ילדים טובים".
יחד עם זאת, אין בכך כדי להקל על העובדה כי אחת החוויות המלחיצות עבור הורה היא לגלות כי ילדו נעצר. בדרך כלל, ההורים מגלים אודות המעצר באמצעות שיחה טלפונית מילדם, המודיע כי הוא נמצא בחקירה במצ"ח.
החל מהרגע בו נודע לכם על המעצר, יש חשיבות קריטית לאופן בו תפעלו. אל תתעסקו בשאלה האם ילדכם ביצע את העבירה או לא. בשלב המעצר אין לשאלה זו כל חשיבות. הדבר היחיד החשוב הוא חילוץ ילדכם מהתסבוכת אליה נקלע.
הנה כמה טיפים מועילים אשר יבהירו מה לא לעשות, ומה כן לעשות.
מה לא לעשות:
- לא להלחיץ – בדרך כלל, יתאפשר לכם לשוחח עם ילדכם בטלפון פעם אחת בעת המעצר. זהו הזמן בו עליכם לאסוף את כל הכוחות, ולשמור על קור רוח. המנעו מלהלחיץ את ילדכם באמירות כגון "אבא שלך יקבל התקף לב" או "צריך אותך בבית" . הלחצות כגון אלו עלולות לגרום לילדכם להודות בעבירות שונות מתוך מחשבה כי אם יודה ישחררו אותו לביתו.
- לא לתת עצות "כאילו משפטיות" – פעמים רבות, הורים מנחים את ילדיהם בטלפון לומר את כל האמת בחקירה ולא להסתיר דבר. עצה זאת היא אמנם חינוכית, אך אינה מועילה במצבו הנוכחי. להיפך, ככל הנראה היא תוודא כי ילדכם יבלה תקופה בבית הכלא. גם עצות כמו "תאמר שלא עשית דבר" או "שמור על זכות השתיקה" אינן כדאיות.
מה כן לעשות:
- הטיפ החשוב מכל! להתעקש על ייעוץ עו"ד – הנחו את ילדכם שלא לומר לחוקריו דבר עד שהוא מתייעץ עם עו"ד, ושיצהיר על כוונתו בפני החוקרים. כל מידע שייתן לחוקרים ללא נוכחות עו"ד יכול לפגוע בו משמעותית בהמשך הדרך. דעו, כי עמידתו של נחקר על זכותו להיוועץ עם עו"ד אינה פוגעת בו בשום אופן, אינה נחשבת לשמירה על זכות השתיקה ולא תאריך את מעצרו.
- שכרו עו"ד פלילי המתמחה במשפט צבאי – קיימת אפשרות להיעזר בשירותיו של סנגור צבאי. עם זאת, קיימים יתרונות בולטים בשכירת שירותיו של עו"ד פלילי אזרחי לצורך ניהול התיק. עו"ד פלילי טוב מכיר את עקרונות המשפט הפלילי ובידיו הכלים על מנת להפחית משמעותית את העונש או להביא לזיכוי מוחלט. יתר על כן, עו"ד פרטי ילווה את החייל לאורך כל התהליך, החל מחקירתו במצ"ח, דרך ניהול המשפט ועד למחיקת הרישום הפלילי. עם זאת, יש לוודא כי עוה"ד בו בחרתם הוא בעל אישור מיוחד להופעה בפני בתי משפט צבאיים וכי הוא בעל ניסיון מתאים בתחום הצבאי. תשומת ליבכם, כי המערכת הצבאית היא שונה מן המערכת האזרחית, ולכן, רק עו"ד בעל ניסיון מתאים בתחום הצבאי יידע להתנהל בה כהלכה.
- שכרו עו"ד כמה שיותר מוקדם – אל תתמהמהו לפני שכירת שירותי עו"ד. אל תמתינו לראות כיצד החקירה מתקדמת. ככל שתקדימו לשכור שירותי עו"ד, כך התיק יסתיים בנזקים מועטים יותר, ובהוצאות מועטות יותר. התערבות עו"ד יכולה לעצור ולבלום נזקים עוד בשלב החקירה, ולמנוע הגשת כתב אישום נגד ילדכם. זכרו, כי תשלום עבור ייעוץ עו"ד במהלך חקירה של מצ"ח הוא כאין וכאפס לעומת עלות ייצוג בהליך ארוך ומורכב.
- עצה כללית – מומלץ ליידע את ילדכם כבר עכשיו על זכויותיו בעת מעצר. פעמים רבות חיילים צעירים אינם מודעים לזכויותיהם ו"נשברים" בחקירה עוד בטרם דיברו עם הוריהם. ידיעת זכויותיהם מראש תוכל לשפר את מצבם באופן משמעותי.
לסיכום, במידה וילדכם נעצר בצבא, אל תכנסו ללחץ, שמרו על קור רוח. לרוב מדובר בעניין פעוט ויש סיכוי טוב שילדכם ייצא מההליך ללא כל פגע. הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות עבור ילדכם בעת מעצר הוא לתמוך בו ולדאוג כי יקבל ייעוץ משפטי בהקדם.
עו"ד אורית חיון הינה בעלת אישור הופעה בפני בתי משפט צבאיים וכן בעלת ניסיון רב בתחום. במקרה הצורך, פנו אל משרד עו"ד אורית חיון לקבלת ייעוץ משפטי בהקדם.