לא מזמן המדינה סערה כולה בעקבות פרשת "אייל גולן והקטינות" (אשר הסתיימה ללא הגשת כתב אישום כזכור). הכל התרכזו ודנו בשאלת הבעילה האסורה, כאשר ברקע, ארבה לה עבירה חמורה ומאיימת בהרבה – עבירת הדחת קטין לשימוש בסמים.
אנחנו חיים בעידן בו סמים, על אף איסורם בחוק, הינם מצרך נגיש, נפוץ וזמין לכל נפש. מריחואנה היא עניין שבשגרה אצל רבים, ו"סמי פיצוציות" (אשר רק לאחרונה הוצאו מחוץ לחוק), הם בבחינת "מוצר מדף".
יתרה מכך, אנחנו חיים בעידן בו קטינים, לעיתים נחזים (ואף מתחזים) להיות בוגרים הרבה יותר ממש שהם בפועל. בדיוק כפי שקטין יכול להעמיד פני בגיר על מנת להיכנס לבר או לרכוש אלכוהול, קטין יכול להעמיד פני בגיר כדי להשתמש בסמים.
במצב דברים זה, הרי שגם אנשים נורמטיביים יכולים למצוא עצמם מואשמים בעבירה של הדחת קטין לשימוש בסמים, וזאת מבלי לדעת כי הם עלולים לעמוד בפני אחת העבירות המחמירות בחוק.
אם כן – מהי בדיוק הדחת קטין לשימוש בסמים?
פקודת הסמים המסוכנים קובעת כמה פעולות אשר ייחשבו לפעולת "הדחה":
- מתן סם מסוכן לקטין (תשומת ליבכם, כי גם מריחואנה נחשבת בעיני החוק כסם מסוכן).
- אדם אשר אחראי על קטין, ובזמן זה איפשר לקטין להשיג סם מסוכן או להשתמש בו.
- שידולו של קטין להשיג סם מסוכן, או להשתמש בו.
תשומת ליבכם:
- "קטין" הוא כל אדם מתחת לגיל 18. החוק אינו מבחין בין הדחת קטין בן 17 לשימוש בסמים לבין הדחת קטין בן 14 לשימוש בסמים.
- "מדיח" לשימוש בסמים, יכול להיות כל אדם בגיר (מעל גיל 18), המספק סם מכל סוג (גם סמים קלים) לקטין. עם זאת, נדרש כי אותו אדם ידע, או צריך היה לדעת, כי הוא מספק סם לקטין.
לאור האמור, די בכך כי בחור בן 18 ייצא עם בחורה בת 17 והשניים יעשנו יחד מריחואנה, על מנת שהדבר ייחשב להדחת קטין לשימוש בסמים.
העונש הצפוי למורשע בעבירה – אחד מהחמורים ביותר בחוק!
על פי פקודת הסמים המסוכנים, עונשו של המדיח קטין לשימוש בסמים יכול להגיע עד ל-25 שנות מאסר. עיניכם רואות נכון – 25 שנים.
ולא רק זו אף זו: בצד העונש המירבי של 25 שנות מאסר, פקודת הסמים קובעת לעבריין גם עונש מינימום של מאסר בפועל. המשמעות היא, שבבואו של בית המשפט לגזור את דינו של מי שהורשע בעבירה זו, הוא איננו רשאי להקל בעונש באופן של קביעת עונש מאסר על תנאי או עבודות שירות.
ניתן בהחלט לערער על מידתיותו של עונש זה – המדובר בעונש חמור מהעונש בגין עבירת הריגה (אשר עומד על 20 שנות מאסר)!
ייתכן שבעתיד ישתנו פני הדברים – אבל כיום, זו המציאות עימה עלינו להתמודד.
אז איך להתמודד עם אישום בגין הדחת קטין לשימוש בסמים?
על אף התחזית הקודרת לעיל, אל יפלו פניכם – קיימות דרכים יעילות להתמודד בהצלחה עם אישום שכזה באופן אשר יכול להביא לזיכוי מוחלט או להסדר טיעון מקל.
כך למשל, אם יצליח סנגורו של הנאשם לעורר ולו את הספק כי הנאשם לא ידע, ולא היה צריך לדעת, כי המדובר בקטין, יוכל העניין להסתיים בהסדר טיעון מקל.
יתר על כן, אם תשכילו לפנות לייעוץ עו"ד פלילי מנוסה בהקדם, עוד בטרם תענו לשאלות בחקירת משטרה, ייתכן כי תוכלו להמנע לחלוטין מהגשת כתב אישום כנגדכם.
בנוסף, גם במקרה של הרשעה, קיימות נסיבות מקלות רבות בהן בית המשפט יתחשב, ואשר יכולות להקל במידה ניכרת את חומרת העונש. כך לדוגמא, אותו בחור בן 18 אשר עישן מריחואנה עם חברתו בת ה-17, אין דינו כדין גבר בן 40 אשר נתן לנערה בת 14 סמים קשים תוך ניצול יחסי תלות בינו לבין הנערה.
לסיכום
כאמור, מדובר בעבירה חמורה במיוחד, וניתן לטעון כי חומרתה אינה תואמת את המציאות כיום, לפחות בנסיבות מסוימות.
עם זאת, בעזרת עו"ד פלילי מיומן, אשר יודע לנווט בין נפתולי החוק והנסיבות המקלות, תוכלו להטיב את מצבכם באופן משמעותי, ואולי אף לצאת מהעניין ללא פגע.
העונש הצפוי בגין העבירה חמור – אל תקלו ראש בהתנהלותכם, פנו מיד לייעוץ משפטי.
משרד עו"ד אורית חיון הינו בעל ניסיון רב בתחום זה, ומעניק ליווי מלא ללקוחותיו לכל אורך התהליך. במידת הצורך, פנו אלינו לקבלת ייעוץ משפטי ונשמח לסייע.